2022-HPIstoric EdițiiProgram EleviSă vorbim despre TINE(ri)! Încurajarea vocii tinerilor

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-46-320x213.png

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Perioada de desfășurare a proiectului: ianuarie 2022 – decembrie 2022
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/03/Untitled-800-×-500-px.png

Descriere Ediție

Ne propunem să creștem capacitatea tinerilor de a-și face vocea auzită cu privire la problemele urgente pentru ei și comunitatea lor și de a se implica activ prin intermediul unui program de competiții de discursuri publice – Let’s Talk about YOU(th)!

#Scopul proiectului este de a crește capacitatea a 180 de tineri din 6 comunități din România de a-și face vocea auzită cu privire la problemele urgente pentru ei și comunitatea lor și de a se implica activ prin intermediul unui program de competiții de discursuri publice – Let’s Talk about YOU(th)!

Metodologia competiției
Proiectul constă într-un mecanism unic – competiția de discursuri publice Let’s Talk about YOU(th)! unde tinerii își fac vocea auzită cu privire la probleme din comunitate și, mai ales, identifică soluții realiste pentru ei, membrii comunității și administrației publică. Formatul competiției provoacă elevii să reflecteze la rolul lor în comunitate, descoperind atribuțiile administrației publice pentru a putea identifica cu succes o soluție realistă pentru problema identificată.
Unde va fi implementat proiectul?
Proiectul va fi implementat în 6 licee din Mizil, Găești, Hârșova, Buzău, Constanța și Galați unde vom lucra cu 12 prof. coord. pregătiți de EFOR să implementeze câte o competiție de discursuri pe baza metodologiei comune. Elevii câștigători la nivel local vor participa la o tabăra de vară unde vom organiza etapa națională.

Ei vor lucra împreună pentru a înțelege în profunzime problemele identificate și vor face o propunere de proiect pentru a rezolva problema în comunitate. Cu sprijinul EFOR și al prof., elevii vor implementa proiectele în comunitățile lor.

Dezvoltarea metodologiei
EFOR va lucra împreună cu profesorii coordonatori pentru a dezvolta metodologia proiectului care va fi construită pentru a servi la asigurarea unei implementări unitare la nivelul fiecărei școli a activităților din proiect. După finalizarea proiectului, metodologia va fi un instrument care poate fi folosit de școli pentru a continua să implementeze competițiile.

Pregătirea profesorilor coordonatori pentru competițiile locale
Pregătim profesorii coordonatori să lanseze competițiile la nivelul fiecărei școli conform aceleiași metodologii. EFOR va coordona activitățile, asigurându-se că se respectă metodologia și va oferi sprijin profesorilor în implementarea activităților. Profesorii vor selecta elevii care să participe la competiție, urmând să organizeze desfășurarea competițiilor locale.

Calendarul proiectului

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/03/Untitled-800-×-500-px-1.png
Competitii locale

Profesorii coordonatori organizează ateliere de pregătire a elevilor, împart elevii în echipe și încep sesiunea de pregătire. Competiția aduce laolaltă comunitatea (școala, elevii, părinții, membri activi ai comunității ca jurați) discutând despre probleme importante ce necesită rezolvare în comunitate.

Tabăra națională

În cadrul taberei echipele vor identifica soluții pentru. problema pe care o abordează. Soluțiile vor lua forma unei propuneri de proiect. Aceste proiecte vor avea o abordare regională –participanții trebuie să identifice și să includă activități care pot fi implementate de fiecare dintre ei la nivelul comunităților lor cu sprijinul echipei de la distanță, dar și cu sprijinul EFOR și al profesorilor coordonatori.

Proiecte de replicare

Răspundem nevoii tinerilor de participare activă în activități civice în comunități. Vom încuraja folosirea instrumentelor de participare publică (participarea la ședințele consiliului local, cereri de informații de interes public, mese rotunde cu decidenți).

Astfel participații maximizăm înțelegerea și aplicabilitate cunoștințelor dobândite și fac un pas mare spre implicare civică activă.

Conferința națională

Organizarea unui eveniment dedicat prezentării experienței de implementare a proiectului, urmărind cum au evoluat participanții, care au fost probleme identificate de ei și care sunt prioritățile tinerilor. Mai mult, vom prezenta modul în care s-au desfășurat proiectele în comunități și cum au luat viață soluțiile identificate de ei.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/08/disclaimer.jpg

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu” Hârșova, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Galați, Colegiul Național B.P. Hașdeu, Buzău, beneficiază de o finanțare în valoare de 74.794 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.