2022-HPIstoric EdițiiProgram EleviSă vorbim despre statul de drept!

Descriere Ediție

Descriere Ediție În perioada februarie-noiembrie 2022 am construit un program dedicat accesibilizării informațiilor din domeniul justiției, statului de drept și administrației locale din România. Echipa EFOR a lucrat alături de profesorii din rețeaua noastră “Școala pentru Democrație”. Fiecare dintre cei 20 de profesori participanți și-a adus câte un coleg profesor nou pentru a ne extinde impactul și a ne lărgi comunitatea

Pe scurt, timp de un an experții EFOR au susținut ateliere profesorilor, le-am cerut feedback-ul și am transformat informația într-o metodologie gata de predat pe care profesorii au implementat-o la clasă!

Cum a ieșit? Am avut 42 de evenimente de replicare, în care profesorii au implementat la clasă fișele EFOR și peste 1000 de elevi au beneficiat de un stil de predare interactiv despre statul de drept din România. 

Proiectul în cifre

1000 de elevi
40 de profesori
42 de evenimente
14 comunități

Scopul proiectului

În cadrul programului am dorit să aducem cunoștințe esențiale despre cum funcționează un pilon fundamental al democrației din România, statul de drept, la clasă. Pentru a transforma informația într-un mod accesibil pentru elevi, ne-am propus să începem prin a susține ateliere profesorilor. 

Scopul nostru a fost să transformăm informația brută, teoretică, în fișe de lectură interactive, exerciții și videoclipuri. A fost un proces în care am consultat profesorii pentru a ne asigura că răspundem unei nevoi reale într-un mod în care aceștia vor putea replica ateliere în timpul orelor de curs.

Etapa 1
Ateliere EFOR

Atelier 1 - Arhitectura instituțională la nivel central și echilibrul puterilor
Primul atelier s-a desfășurat pe 2 și 3 februarie. Atelierul a fost susținut de Laura Ștefan. În urma fiecărui ateliere am avut formulare de feedback specifice temei abordate. Astfel, am putut urmări și selecta informațiile esențiale pe care să le includem în fișele de lucru de la clasă.
Atelier 2 - Puterea judecătoarească
Al doilea atelier a avut loc în perioada 16-17 februarie. Tematica atelierului a fost puterea judecătoarească, tipuri de răspundere, interacțiunea dintre cele trei puteri, instituții, ramuri de drept și a fost susținut de Laura Ștefan
Atelier 3 - Guvernul & Președintele
Al treilea atelier a fost susținut în perioada 23-24 februarie, Tematica a acoperit numirea și demiterea Guvernului, moțiunea de cenzură, referendumul, suspendarea Președintelui, tipuri de imunitate și ridicarea imunității. Atelierul a fost susținut de Laura Ștefan
Atelier 4 - Administrația publică locală
Atelierul a avut loc în perioada 9 - 10 martie. I-am avut alături pe Septimius Pârvu și Sorin Ioniță cu care am discutat pe tema administrației publice locale: legislativul și executivul la nivel local, deconcentrarea si descentralizarea, resurse și delegarea de atribuții, subvenții, Programul National de Dezvoltare Locala și Fondul de Rezerva, precum si partidele politice și finanțarea activității politice.

Etapa 2
FIȘE DE LUCRU

Pe baza feedback-ului colectat din atelierele susținute profesorilor, am construit un ghid despre statul de drept,  un videoclip stat de drept și 4 fise lucru. Acestea au fost diseminate către cei 40 de profesori care au participat în program, prin intermediul cărora am ajuns în 14 comunități. 

Fișa 1 Constituția României

Introduce elevii in drepturile cetățenesti prezente în Constituția Romaniei și îi incurajează să facă un prim exercițiu de a o explora.

Fișa 2Autoritățile centrale

Prezintă elevilor autoritățile la nivel central: Parlamentul, Guvernul, Președintele României și puterea judecătorească.

Fișa 3Administrația locală

Elevii sunt consilieri locali pentru o oră.Aceștia află importanța deliberării priorităților la nivel local și a consensului pentru adoptarea unei hotărâri.

Fișa 4 Ce este Statul de drept

Introduce elevii în principiile statului de drept, prin intermediul unui studiu de caz și al unui videoclip de prezentare.

Etapa 3
ATELIERELE LA CLASĂ

Pe baza fișelor de lucru create de EFOR, profesorii au susținut peste 42 de evenimente de replicare. Mai exact, au adus informația la clasă și au lucrat împreună cu peste 1000 de elevi din 14 comunități. Număr mult mai mare de elevi participanți față de numărul inițial propus ne-a confirmat atât nevoia, cât și validatatea metodelor de predare interactive, dar cu un conținut valoros pentru formarea adolescenților drept cetățeni implicați și activi de astăzi.

Ce spun profesorii

‘Subiectul acestei povești i-a provocat la discuții despre drepturile omului și respectarea lor, despre regimuri politice diferite și despre modul în care ne informăm atunci când plecăm într-o călătorie”

“Provocator pentru mine a fost să explic elementele pe care le include un stat de drept ( principiul legalității, predictibilitatea etc). Am simțit că elevii și-ar fi dorit mai multe detalii, pe care, cu siguranță, un specialist le-ar fi putut oferi.”

„Copiilor le-a plăcut mult activitatea, s-au implicat mult, explicația poate fi și legată de vârsta lor, pentru că au fost elevi de clasa a XII-a. Unele dintre prioritățiile propuse ( de ex tramvaiul) le-am adaptat și la realitățile din orașul nostru.”

“Am ramas cu impresia ca li s-au clarificat anumite notiuni disparate intre care le lipseau corelatiile. Cea mai vaga si nefamiliara este puterea judecatoreasca.”

“Copiii au susținut necesitatea implementării acestor ateliere chiar și în cursul orelor de dirigenție și continuarea Parteneriatului cu Expert Forum pe alte domenii de interes: sisteme electorale, dinamica partidelor politice, societate civilă.”

“Initial am fost sceptica vizavi de derularea acestei activitati, insa dupa ce Maria Cezar a parcurs activitatile cu noi in tabara de democratie am inteles cat e  de important sa le ofer elevilor acces direct la testul Constitutiei (ca reflex democratic). O activitate extrem de necesara.”

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/02/Bannere-website-4-e1634208873584-600x182-1.png

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.