2022-HPIstoric EdițiiProgram EleviSă vorbim despre TINE(ri)! Competițiile regionale

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-46-320x213.png

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Perioada de desfășurare a proiectului: ianuarie 2022 – decembrie 2022

Descriere Ediție

Am ascultat vocea a 180 de tineri live în cele 6 comunități Let’s Talk About You(th)!, mai exact în Găești, Galați, Mizil, Hărșova, Buzău și Constanța. Aici, profesorii coordonatori au pregătit elevii pe baza metodologiei EFOR cu exerciții și antrenamente pentru a-și construi un discurs pe baza temei competiției – Care este o problemă importantă pentru tine din comunitatea ta?

Discursurile au fost evaluate de un juriu independent format dintr-un membru al societății civile la nivel local, un invitat EFOR din societatea civilă la nivel național și un al treilea membru care a fost ales în funcție de specificul fiecărei ediții.(alumni EFOR, alumni ai programului pentru adolescenți, judecători, jurnaliști).

În urma jurizării, din fiecare comunitate au fost aleși elevii care s-au calificat la etapa națională, Tabăra de implicare civică Let’s Talk About You(th)!. În tabără elevii au dezvoltat alături de experți proiecte pe care vor aplica din toamnă în comunitatea lor.

Găești - Colegiul Național "Vladimir Streinu"
De ziua lor, copiii au vorbit! ✅ Pe 1 iunie a fost "ziua competiției" la Colegiul Național "Vladimir Streinu". 28 de elevi participanți la proiectul "Să vorbim despre TINE(ri)!" și-au susținut discursurile la care au lucrat în ultima lună, în fața juriului compus din Alina Constantinescu (expert în educație), Ioana Burtea (jurnalist) și Gabriel Popa (trainer de tineri pe sănătate mintală), a reprezentanților Asociației Expert Forum (EFOR) (coordonatoarea proiectului) - Cezara Grama, Maria Cezar, Voinea Madalina și Stefan Popa, precum și a conducerii colegiului - director Iuliana Nicoleta Ionita și director adjunct Nicoleta Aura Alecsandrescu.

✅ Felicităm participanții pentru că au făcut un pas înainte și au ales să vorbească despre lucruri importante pentru ei, vocea lor contând în mod egal indiferent de tema aleasă, fie că a fost vorba despre lipsa transportului în comun în localitatea de domiciliu, de anorexie, de dislexie, de hărțuirea stradală, de bullyingul în școli, de inegalitatea de gen sau de poluarea mediului înconjurător.

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Bolu Aura-Andreea, Andra Ilie, Ștefănuț Ciureanu și Ana Niță.
Gaesti4
1
2
3
4
5
Mizil- Liceul Teoretic Grigore Tocilescu
Cum am descrie 𝗟𝗲𝘁’𝘀 𝗧𝗮𝗹𝗸 𝗔𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗬𝗼𝘂(𝘁𝗵)! 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝘇𝗶𝗹 într-un singur cuvânt? 𝗘𝗺𝗼𝘁̦𝗶𝗲! Pentru noi, emoția de a avea oportunitatea de a asculta perspectiva adolescenților asupra problemelor comunității, de la necesitatea renovării sălilor de sport și crearea unor spații dedicate adolescenților, la poluarea apelor din Mizil cu plastic, până la hărțuire stradală și sexismul care este resimțit la o vârstă foarte fragedă.

Ne bucurăm că participanții noștri ne-au dat votul de încredere în a se deschide și a discuta ceea ce este important pentru ei! Alături de Aura Elena Eftimie și Cristina Răducanu,𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗺 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝘇𝗶𝗹 𝗼 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝘀𝗶𝗺𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗮̆ 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗶𝗶 𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲 𝘀𝗶𝗺𝘁 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝘃𝗶𝗮𝘁̦𝗮 𝗱𝗲 𝘇𝗶 𝗰𝘂 𝘇𝗶!

Le mulțumim că ne sunt alături și împreună am reușit să oferim o voce tinerilor care vor să vorbească despre provocările pe care le confruntă zilnic și despre schimbarea pe care o vor în societate!

Mulțumim juraților noștri, Sorin Ionită, Suzana Dobre și Madalina Voinea pentru ca au avut încredere în misiunea noastră și pentru că au avut curiozitatea de a afla cum arată România prin ochii unui adolescent. În urma unor discursuri foarte greu de departajat, juriul nostru a selectat 4 participanți pentru calificarea în tabăra Let’s Talk About You(th)! Din iulie, unde vor învăța să își pună în practică soluțiile.

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Vasilescu Maria, Manea Andreea Roberta, Nae Vlad.
6
7
8
9
10
Hârșova- Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu”
La Hârșova, Serban Camelia ne-a oferit un exemplu de răbdare, perseverență și dedicare în a-și ajuta elevii să se simtă confortabil și să se deschidă despre problemele din comunitate. A fost nevoie de mult curaj pentru a aborda teme precum discriminarea pe bază de etnie în școli, abuzul emoțional și violența în viața adolescenților.

Suntem foarte recunoscători că participanții ne-au oferit votul de încredere în a da mai departe mesajul lor și în a îi ghida, alături de profesorii coordonatori în a începe să ia acțiune în Hârșova!

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Țocu Maria-Denisa,
Drăghici Mădălina Elena, Stoica Bianca Maria, Sava Claudiu-Ionuț
11
12
13
14
15
16
Galați- Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza
Continuăm seria poveștilor din edițiile regionale Let’s Talk About You(th)! cu Galați. Aici am găsit comunitatea deja în acțiune, lucrând ca o echipă, oferindu-și feedback și susținându-se reciproc! Felicitări Maria-Isabela Miron și Alina Vlad, dar și Cristiana Gălățeanu pentru că au creat un spațiu cald, sigur, în care am simțit că suntem primiți cu încredere și în care discursurile participanților au fost adevărate povești despre experiențele din comunitate. De la hărțuire stradală, la anxietate, anorexie, integrarea persoanelor cu dizabilități în sistemul de învățământ, am simțit puterea adolescenților care își fac vocea auzită.

Suntem mândri si recunoscători să construim aceasta platformă în care tinerii simt că pot lua cuvântul și în care pot contribui cu adevărat!

Elevii calificați la etapa națională:Calin Alberto-Robert, Mihai Bianca, Vatafu Iustina, Galateanu Cristiana, Savinuta Adelina
17
18
19
20
21
Buzău- Colegiul Național B.P. Hașdeu
La Buzău, Danut Solcan și Alina Dinu creează în fiecare zi elevi care au oportunitatea de a evolua și de a dobândi abilități în plus față de programa școlară. Ne-au acceptat provocarea cu brațele deschise și au construit programul Let’s Talk About You(th)! pentru toți adolescenții care au vrut să își facă voce auzită.

Rezultatul? O super ediție regională în care discursurile elevilor au răsunat în amfiteatrul Colegiului National B.P Hasdeu, într-o sală plină de colegi, părinți și susținători.

Emoția și puterea argumentelor lor s-a simțit în prezentarea temei fiecărui participant, de la cum putem aborda problema hărțuirii stradale, la body shaming, crearea de oportunități și proiecte pentru tineri, lipsa educației financiare, primul ajutor în școli, poluarea și schimbările climatice. Mulțumim juraților, Aura Cășaru (Fundatia Comunitara Buzau), Alina Afle (Greenpeace) și Cezara Grama (Efor) pentru munca dificilă de a selecta participanții etapei naționale🙏

Elevii calificați la etapa națională: Brandabur Andra-Ioana, Meșterelu Ruxandra Ioana, Radu Andrei-Ștefan, Spinu Teodora, Ilie Maria
22
23
24
25
26
Constanța - Colegiul Național Mihai Eminescu
Am încheiat turul de forță Let’s Talk About You(th)! de liceu cu ediția de la Constanța organizată alături de partenerii noștri, Colegiul Național Mihai Eminescu. Doamnele profesoare Claudia Portase și Nicoleta Benchea ne-au fost alături în a construi un program pilot, dedicat vocii adolescenților care au ales să vorbească despre teme specifice comunității lor precum: poluarea plajelor, dependența de substanțe, neglijarea patrimoniului local, abandonul școlar și multe alte subiecte extrem de relevante.

Pentru noi, edițiile regionale au fost o lecție despre cum transformăm școlile într-un spațiu sigur și deschis nevoilor elevilor. Alături de profesorii din rețeaua noastră, am dat startul unei mișcări în care punem pe primul lor vocea adolescenților și în care îi ajutăm să își pună ideile în practică, devenind cetățeni implicați! Am continuat cu tabăra în care am reunit elevii din cele 6 școli partenere din Găești, Galați, Buzău, Hărșova, Mizil și Constanța.

Elevii calificați la etapa națională: Gheorghe Iulia-Cristina, Sava Claudiu-Ionuț, Turcu Elena-Izabela, Buta Alexandru Ionut, Nicola Alexandra
27
28
29
30
31
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/08/disclaimer.jpg

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu” Hârșova, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Galați, Colegiul Național B.P. Hașdeu, Buzău, beneficiază de o finanțare în valoare de 74.794 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Comunitatea Let's Talk About You(th)

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.