Teaching for Democracy:
Professional Development for Civic Education Teachers

Educație pentru democrație: Dezvoltare profesională pentru profesorii de educație civică

Cum ne învățăm elevii să înțeleagă democrația? De ce au nevoie profesorii pentru a fi resursa prin care elevii devin cetățeni activi în comunitățile lor? Pornind de la aceste întrebări, dăm startul „Teaching for Democracy”, un proiect care vizează consolidarea cunoștiințelor și aptitudinilor de predare a educației pentru cetățenie democratică în școlile gimnaziale din țară cu ajutorul expertizei EFOR oferite profesorilor.

Despre proiect:

Încă din 2015, Expert Forum lucrează cu profesori din România și Republica Moldova, experiență de-a lungul căreia profesorii ne-au semnalat nevoile lor. Am ales să ne  concentrăm pe programa de Educație Socială pentru clasa a 7-a, unde avem materia dedicată pentru dezvoltarea competențelor de implicare democratică în rândul elevilor. Împreună cu profesori din rețeaua Școala pentru Democrație și experți în educație, vom identifica lecțiile care sunt cel mai dificil de predat și cel mai greu de înțeles pentru elevi. Vom elabora și testa 4 tematici pilot, care vor fi ulterior implementate de 24 de profesori formați în cadrul programului. 

Etapele proiectului:

1. Înțelegerea nevoii:

Ne vom consulta cu 4 profesori din rețeaua Școala pentru Democrație pentru a înțelege experiențele lor de predare a materiei Educație Socială pentru clasa a 7-a. Aceștia ne vor ajuta să identificăm care sunt conceptele cel mai greu de predat la clasă, lecțiile cele mai neprietenoase cu elevii și ce soluții au găsit aceștia pentru predarea eficientă a materiei.

2. Proiectarea, testarea și perfecționarea tematicilor de predare:

Pornind de la consultarea cu profesorii, vom elabora 4 tematici care vor răspunde la nevoile de predare ale profesorilor și la nevoile de înțelegere ale elevilor. Vom elabora tematicile împreună cu experți în educație, pentru a ne asigura că materialele sunt ușor de predat, ușor de înțeles, atractive și utile. Vom pilota la clasă aceste materiale împreună cu cei 4 profesori parteneri, care ne vor oferi sfaturi pentru îmbunătățirea acestora. De asemenea, vom monitoriza modul de implementare a tematicilor cu ajutorul unui expert în educație.

3. Webinarii pentru instruirea profesorilor:

În urma pilotării tematicilor și îmbunătățirea acestora, vom transmite materialele către alți 20 de profesori de gimnaziu. Aceștia vor lua parte la 4 ateliere online unde se vor familiariza cu conținutul teoretic din spatele fiecărei tematici și cu modul de implementare a acestora. Atelierele vor fi facilitate de experți în bună guvernare, administrație publică și Statul de Drept.

4. Utilizarea tematicilor la clasă:

Materialele finale vor fi disponibile pentru cei 24 de profesori de gimnaziu care participă în proiect. Aceștia vor fi încurajați să integreze cele 4 tematici la clasă și să ne ofere feedback despre implementarea acestora.

Calendarul proiectului

August 2023 – Iunie 2024

Programul “TEACHING FOR DEMOCRACY: Professional Development for Civic Education Teachers” este implementat de Asociația Expert Forum, printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation.

Pentru întrebări și sprijin, contactați-ne la scoala@expertforum.ro 

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.