Teaching for Democracy:
Professional Development for Civic Education Teachers

Educație pentru democrație: Dezvoltare profesională pentru profesorii de educație civică

Cum ne învățăm elevii să înțeleagă democrația? De ce au nevoie profesorii pentru a fi resursa prin care elevii devin cetățeni activi în comunitățile lor? Pornind de la aceste întrebări, dăm startul „Teaching for Democracy”, un proiect care vizează consolidarea cunoștiințelor și aptitudinilor de predare a educației pentru cetățenie democratică în școlile gimnaziale din țară cu ajutorul expertizei EFOR oferite profesorilor.

Despre proiect:

Încă din 2015, Expert Forum lucrează cu profesori din România și Republica Moldova, experiență de-a lungul căreia profesorii ne-au semnalat nevoile lor. Am ales să ne  concentrăm pe programa de Educație Socială pentru clasa a 7-a, unde avem materia dedicată pentru dezvoltarea competențelor de implicare democratică în rândul elevilor. Împreună cu profesori din rețeaua Școala pentru Democrație și experți în educație, vom identifica lecțiile care sunt cel mai dificil de predat și cel mai greu de înțeles pentru elevi. Vom elabora și testa 4 tematici pilot, care vor fi ulterior implementate de 24 de profesori formați în cadrul programului. 

Etapele proiectului:

1. Înțelegerea nevoii:

Ne vom consulta cu 4 profesori din rețeaua Școala pentru Democrație pentru a înțelege experiențele lor de predare a materiei Educație Socială pentru clasa a 7-a. Aceștia ne vor ajuta să identificăm care sunt conceptele cel mai greu de predat la clasă, lecțiile cele mai neprietenoase cu elevii și ce soluții au găsit aceștia pentru predarea eficientă a materiei.

2. Proiectarea, testarea și perfecționarea tematicilor de predare:

Pornind de la consultarea cu profesorii, vom elabora 4 tematici care vor răspunde la nevoile de predare ale profesorilor și la nevoile de înțelegere ale elevilor. Vom elabora tematicile împreună cu experți în educație, pentru a ne asigura că materialele sunt ușor de predat, ușor de înțeles, atractive și utile. Vom pilota la clasă aceste materiale împreună cu cei 4 profesori parteneri, care ne vor oferi sfaturi pentru îmbunătățirea acestora. De asemenea, vom monitoriza modul de implementare a tematicilor cu ajutorul unui expert în educație.

3. Webinarii pentru instruirea profesorilor:

În urma pilotării tematicilor și îmbunătățirea acestora, vom transmite materialele către alți 20 de profesori de gimnaziu. Aceștia vor lua parte la 4 ateliere online unde se vor familiariza cu conținutul teoretic din spatele fiecărei tematici și cu modul de implementare a acestora. Atelierele vor fi facilitate de experți în bună guvernare, administrație publică și Statul de Drept.

4. Utilizarea tematicilor la clasă:

Materialele finale vor fi disponibile pentru cei 24 de profesori de gimnaziu care participă în proiect. Aceștia vor fi încurajați să integreze cele 4 tematici la clasă și să ne ofere feedback despre implementarea acestora.

Calendarul proiectului

August 2023 – Iunie 2023

Programul “TEACHING FOR DEMOCRACY: Professional Development for Civic Education Teachers” este implementat de Asociația Expert Forum, printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation.

Pentru întrebări și sprijin, contactați-ne la scoala@expertforum.ro 

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-320x213.png

Descriere Ediție

A treia ediție a Școlii pentru Democrație a fost dedicată unui număr de 25 de profesori din România, incluzând comunități din Alba, Brăila, București, Caraș-severin, Cluj, Constanța, Craiova, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava și Teleorman. 

Împreună cu One World la Școală, am organizat o dezbatere despre alegeri și implicare civică alături de 30 de elevi. Discuția a fost bazată pe documentarul „A goat for a vote”, iar elevii au discutat concluziile filmului, importanța votului și a implicării cetățenilor.

Când
Seminarul a avut loc la Brașov în perioada 4-9 martie 2017.
Program
Au fost puse în practică 9 proiecte de replicare cu peste 300 de elevi. Acțiunile au avut loc în Chișinău, Cricova, Comrat, Fălești și Leova.
Cine?
FACILITATOR

SEPTIMIUS PÂRVU

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor.
FACILITATOR

ALINA CONSTANTINESCU

Alina lucrează ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. În ultimii 10 ani, a ținut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri și profesioniști, în domeniile cetățenie activă, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere și management de proiect,
Consilier Juridic

CEZARA GRAMA

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONG-uri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer
Trainer și Consultant

ANDREEA FIRĂSTRĂERU

Andreea are 35 de ani și 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în domeniul participării civice și politice
Speaker

LAURA BORBE

Laura Borbe este profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj Napoca, din anul 2000. Și-a început cariera de dascăl, cu mult entuziasm şi curiozitate, în 1995, imediat după terminarea facultăţii.
Președinte EFOR

SORIN IONIȚĂ

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Oferă constant consultanță pentru Consiliul Europei, Banca Mondială şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), secțiunile Transport-Energie şi Mediu Agricultură și lector asociat al Maastricht School of Management (MSM).
SPEAKER

CLAUDIA IORDACHE

Claudia are 6 ani experiență în mediul non-guvernamental. Claudia a lucrat 5 ani la Fundația pentru o societate deschisă, unde a fost coordonator de proiect, PR, și în prezent este manager de comunicare la Centrul pentru Inovare Publică. Din 2014 este trainer.
Director programe educaționale

PETRA DOBRUSKÁ

Petra este director program educațional la One World Romania la Școală. Are experiență de peste zece ani în management cultural, dobândită în ultmii șase ani în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și a Centrului Ceh București.
Coordonator Programe Educaționale

IOANA BRĂILESCU

Ioana este coordonator al cluburilor de film din cadrul programului One World Romania la Școală. Studii de specialitate în antropologie și cultură și o experiență îndelungată de lucru cu metode de educație nonformală, dobândită în grupuri internaționale și în activitatea didactică desfășurată în România și Olanda.
Expert Educație Media

NICOLETA FOTIADE

Nicoleta este expertă și formatoare în domeniul educației media, editor și (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și materiale de educație pentru competențe mediatice. Nicoleta lucrează cu copii, profesori și formatori în proiecte și ateliere de educație media de 14 ani.
SPEAKER

VALENTINA IVAN

Valentina este Director Politica Energetică de Investiții pentru EnerCap, evaluează planurile de investiții ale fondului cu privire la impactul riscurilor de reglementare și politice relevante pentru politica energetică din mai multe state membre UE.

SPEAKER

CRISTIAN LUȚAN

Cristian este Manager de Afaceri Corporative la Servier Pharma România, și liderul Grupului de Comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). În trecut, el a lucrat la Bruxelles și București în organizații de afaceri publice și comunicare.

Proiecte de replicare

Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation.Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau ale partenerilor săi.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-2-320x213.png

Descriere Ediție

A patra ediție a Școlii pentru Democrație a fost dedicată profesorilor din regiunea de Sud-Est a României (județele Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea). Au participat 19 profesori din comunități precum Agigea, Amara, Călărași, Ciucurova, Constanța, Eforie Sud, Fetești, Galați, Hîrșova, Năvodari, Tecuci. 

Școala pentru Democrație este un program al Expert Forum care își propune să creeze un mediu inovator de învățare pentru profesorii care doresc să descopere instrumente alternative și eficiente de educare și implicare activă a tinerilor.

Când
Trainingul a avut loc la Constanța între 5 și 10 februarie.
Pe parcursul a 5 zile, profesorii au participat la traininguri pe temele: educația nonformală (ca alternativă), democrație și cetățenie activă, spațiul public și cetățenia activă, cetățean activ în Constanța.
Cine?
COORDONATORUL ȘPD

SEPTIMIUS PÂRVU

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor.
Consilier Juridic

CEZARA GRAMA

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONG-uri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer
Trainer și Consultant

ANDREEA FIRĂSTRĂERU

Andreea are 35 de ani și 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în domeniul participării civice și politice
Placement and Institutional Relations Specialist

VASILE BRAȘOVANU

Vasile este Placement and Institutional Relations Specialist la Teach for Romania. Este pasionat de tot ce presupune educație și dezvoltare socială, determinat, plin de energie și îndrăgostit de natură.
Președinte EFOR

SORIN IONIȚĂ

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Oferă constant consultanță pentru Consiliul Europei, Banca Mondială şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), secțiunile Transport-Energie şi Mediu Agricultură și lector asociat al Maastricht School of Management (MSM).
Coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum

LAURA ȘTEFAN

Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor.
Director programe educaționale

PETRA DOBRUSKÁ

Petra este director program educațional la One World Romania la Școală. Are experiență de peste zece ani în management cultural, dobândită în ultmii șase ani în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și a Centrului Ceh București.
Coordonator Programe Educaționale

IOANA BRĂILESCU

Ioana este coordonator al cluburilor de film din cadrul programului One World Romania la Școală. Studii de specialitate în antropologie și cultură și o experiență îndelungată de lucru cu metode de educație nonformală, dobândită în grupuri internaționale și în activitatea didactică desfășurată în România și Olanda.
Expert Educație Media

NICOLETA FOTIADE

Nicoleta este expertă și formatoare în domeniul educației media, editor și (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și materiale de educație pentru competențe mediatice. Nicoleta lucrează cu copii, profesori și formatori în proiecte și ateliere de educație media de 14 ani.
Activist

CĂTĂLIN TENIȚĂ

Cătălin este activist, co-fondator – Treeworks & Zelist, Geeks For Democracy, Fiecare Vot, Fondul pentru democrație, Tatăl Dariei.
Iubitor de cărţi şi de Internet. Antreprenor online din 2002 (Treeworks, Zelist Monitor, TPU.ro). Pasionat de date şi de comunităţi. Diletant în activismul civic.
Trainer acreditat CNFPA

ALINA CONSTANTINESCU

Alina lucrează ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. În ultimii 10 ani, a ținut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri și profesioniști, în domeniile cetățenie activă, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere și management de proiect,

CRISTIAN LEONTE

Redactorul șef al publicației Info Sud Est din
Constanța.
PSIHOLOG TERAPEUT

DANIELA TUDOR

Asociația Sigma Development Center inițiază și derulează proiecte menite să consolideze educarea și formarea interactivă și continuă a tinerilor și adulților, din mediul urban sau rural, precum și servicii de informare, consiliere și mediere a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, pentru a crește calitatea vieții persoanelor din Constanta.
Constanța.
PSIHOLOG TERAPEUT

DIANA SLAV

Diana se ocupă de Constanța Walking Tour și este ghid turistic în Constanța. Este pasionată de istorie și de legendă încă din copilărie. Este pasionată de Art Nouveau și consideră Cazionul ca fiind cea mai reprezentativă clădire pentru acest stil în Constanța.

COSMIN BÂRZAN

Cosmin este președintele Centrului pentru Resurse Civice din Constanța. Are peste 22 ani experiență în proiecte civice și voluntariat, fiind pasionat de interculturalitate și de educație nonformală. Organizația pe care o
coordonează – Centrul pentru Resurse Civice – s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional.

OANA GHERA

Oana Ghera are studii de specialitate în domeniul cinematografiei și o experiență de peste cinci ani în domeniul managementului cultural și al educației cinematografice. În cadrul programului One World Romania la Școală are rolurile de expert educațional și asistent de program, ocupându-se în special de coordonarea activităților dedicate profesorilor (traininguri, proiecții, resurse educaționale).

Proiecte de replicare

Proiectul Scoala pentru Democratie este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank. 

Proiect co-finanțat de Ambasada Canadei în România și Fondul pentru Democrație.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-1-320x213.png

Descriere Ediție

Școala pentru Democrație este un program al Expert Forum care își propune să creeze un mediu inovator de învățare pentru profesorii care doresc să descopere instrumente alternative și eficiente de educare și implicare activă a tinerilor.

Când
Proiectul a avut lor între 26-30 octombrie 2019 la Sinaia.
Pe parcursul a 5 zile, profesorii au participat la workshopuri despre educația nonformală, lideri și comunități, democrație, alegeri și cetățenie activă, democrație, dezinformare și schimbare, acestea fiind urmate de gândirea unor pași viitori pentru aplicarea noțiunilor învățate și la clasă.
Cine?
FACILITATOR

SEPTIMIUS PÂRVU

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor.
Consilier Juridic

CEZARA GRAMA

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONG-uri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer
FACILITATOR

SORIN IONIȚĂ

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Oferă constant consultanță pentru Consiliul Europei, Banca Mondială şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), secțiunile Transport-Energie şi Mediu Agricultură și lector asociat al Maastricht School of Management (MSM).
FACILITATOR

LAURA ȘTEFAN

Laura este coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum. Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor.
FACILITATOR

MARIA CEZAR

Maria lucrează în cadrul Expert Forum de la începutul anului 2019 în proiecte axate pe educație non formală, implicare civică și cetățenie activă. Ea are experiență în domeniul ONG fiind coordonator național timp de doi ani în Parlamentul European al Tinerilor România (EYP) și intern în GMF timp de 4 luni.
FACILITATOR

ANDREEA FIRĂSTRĂERU

Andreea are 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în
domeniul participării civice și politice.
FACILITATOR

MARCEL BARTIC

Marcel este directorul LLI Academy și are peste 10 ani de experiență în învățământul românesc de stat și particular, care i-au definit un profil de cadru didactic ambițios, creativ și deschis către nou. Este, din 2003, licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași și absolvent al unui program de masterat din cadrul aceleiași instituții finalizat în 2005.
FACILITATOR

OANA GHERA

Oana Ghera are studii de specialitate în domeniul cinematografiei și o experiență de peste cinci ani în domeniul managementului cultural și al educației cinematografice. În cadrul programului One World Romania la Școală are rolurile de expert educațional și asistent de program, ocupându-se în special de coordonarea activităților dedicate profesorilor (traininguri, proiecții, resurse educaționale).
FACILITATOR

ELIZA ZDRU

Eliza Zdru este coordonatoare a cluburilor de film documentar în liceele din țară în cadrul Asociației One World Romania la școală din august 2019. Eliza este regizoare de film documentar.
FACILITATOR

GABRIELA OBODARIU

Profesoară de istorie la Colegiul Național Al.I.Cuza Focșani, unde preda și cultură civică. Coordonează revista digitală Cuza Vodă 47 și un club de public speaking (proiect iniţiat ca urmare a participării la Şcoala democraţiei).
FACILITATOR

MONICA IORGA

Monica este profesor de istorie- cultură civică la Școala Gimnazială nr. 2 Videle, Teleorman. A absolvit programul Școala pentru democraţie în anul 2015, program care a inspirat-o foarte mult și care a transformat-o într-un profesor activ, preocupat pentru formarea și dezvoltarea competenelor sociale și civice ale elevilor, prin diferite căi, activităţi școlare, extrașcolare, proiecte educaţionale, forme de educaţie non-formală etc.

Proiecte de replicare

Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation.Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau ale partenerilor săi.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2017/01/orofesori-11-320x213.png

Descriere Ediție

A treia ediție a Școlii pentru Democrație a fost dedicată unui număr de 25 de profesori din România, incluzând comunități din Alba, Brăila, București, Caraș-severin, Cluj, Constanța, Craiova, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava și Teleorman. 

Împreună cu One World la Școală, am organizat o dezbatere despre alegeri și implicare civică alături de 30 de elevi. Discuția a fost bazată pe documentarul „A goat for a vote”, iar elevii au discutat concluziile filmului, importanța votului și a implicării cetățenilor.

Când
Școala a avut loc între 29 august și 3 septembrie, la Sinaia.
Program
În cele șase zile de activități nonformale și întâlniri cu experți au abordat prin instrumente alternative de învățare concepte legate de democrație, stat de drept și participare publică. Ulterior, am sprijinit elaborarea și implementarea unor proiecte civice cu implicarea tinerilor în localitățile de unde provin participanții.

La edițiile anterioare, la care au participat câteva zeci de profesori din România și Republica Moldova, EFOR a implementat proiecte civice în peste 20 de localități, precum dezbateri cu autoritățile locale (primari, consilieri locali, directori de instituții de învățământ), simulări de alegeri, cafenele publice privind prioritățile tinerilor din localități sau photovoice privind problemele comunităților. Scopul proiectelor este de a crește interesul elevilor pentru cetățenie activă și pentru a implica întreaga comunitate în activități civice.

La cele 4 proiecte de replicare la care au participat peste 65 de elevi. Proiectele au avut loc în Bucov, București, Craiova și Roman.
Cine?
KEYNOTE SPEAKER

CHRISTOPHER DUGGAN

Dl. Duggan s-a alăturat Canadian Foreign Service în 2002, iar din 2015 este Consilier Politic la Ambasada Canadei la București și are acreditare diplomatică pentru Bulgaria și Republica Moldova.
COORDONATORUL ȘPD

SEPTIMIUS PÂRVU

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor.
Trainer acreditat CNFPA

ALINA CONSTANTINESCU

Alina lucrează ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. În ultimii 10 ani, a ținut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri și profesioniști, în domeniile cetățenie activă, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere și management de proiect,
Consilier Juridic

CEZARA GRAMA

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONG-uri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer
Trainer și Consultant

ANDREEA FIRĂSTRĂERU

Andreea are 35 de ani și 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în domeniul participării civice și politice
Placement and Institutional Relations Specialist

VASILE BRAȘOVANU

Vasile este Placement and Institutional Relations Specialist la Teach for Romania. Este pasionat de tot ce presupune educație și dezvoltare socială, determinat, plin de energie și îndrăgostit de natură.
Președinte EFOR

SORIN IONIȚĂ

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Oferă constant consultanță pentru Consiliul Europei, Banca Mondială şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), secțiunile Transport-Energie şi Mediu Agricultură și lector asociat al Maastricht School of Management (MSM).
Coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum

LAURA ȘTEFAN

Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor.
Director programe educaționale

PETRA DOBRUSKÁ

Petra este director program educațional la One World Romania la Școală. Are experiență de peste zece ani în management cultural, dobândită în ultmii șase ani în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și a Centrului Ceh București.
Coordonator Programe Educaționale

IOANA BRĂILESCU

Ioana este coordonator al cluburilor de film din cadrul programului One World Romania la Școală. Studii de specialitate în antropologie și cultură și o experiență îndelungată de lucru cu metode de educație nonformală, dobândită în grupuri internaționale și în activitatea didactică desfășurată în România și Olanda.
Expert Educație Media

NICOLETA FOTIADE

Nicoleta este expertă și formatoare în domeniul educației media, editor și (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și materiale de educație pentru competențe mediatice. Nicoleta lucrează cu copii, profesori și formatori în proiecte și ateliere de educație media de 14 ani.
Activist

CĂTĂLIN TENIȚĂ

Cătălin este activist, co-fondator – Treeworks & Zelist, Geeks For Democracy, Fiecare Vot, Fondul pentru democrație, Tatăl Dariei.
Iubitor de cărţi şi de Internet. Antreprenor online din 2002 (Treeworks, Zelist Monitor, TPU.ro). Pasionat de date şi de comunităţi. Diletant în activismul civic.

Proiecte de replicare

Proiectul Scoala pentru Democratie este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank. 

Proiect co-finanțat de Ambasada Canadei în România și Fondul pentru Democrație.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2019/09/orofesori-9-320x213.png

Descriere ediție

Ediția din 2015 a fost prima dedicată profesorilor de cultură civică sau istorie la gimnaziu sau liceu din România. În cele cinci zile de seminar, cei 18 profesori s-au implicat în activități non-formale și întâlniri cu experți. Scopul a fost identificarea unor instrumente alternative de învățare a unor concepte cheie pentru democrație: stat de drept, buna guvernare, cetățenie activă etc

Cine?
Ediția a inclus vorbitori cu expertize și experiențe diverse:

Alexandru Solomon (Festivalul de drepturile omului, One World Romania) și Petra Dobruska (One World Romaniala Școală, destinat liceenilor) au prezentat documentarul ca metodă de predare.

Nicolaie Constantinescu (Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise) a prezentat resurse deschise pe care le pot folosi profesorii în timpul orelor de curs.

Gunnar Hæreid (Vice-guvernator în regiunea Sogn og Fjordane) a vorbit profesorilor despre democrație și educație civică în Norvegia.

Marisa MacIsaac (Rule of Law Officer, U.S. Embassy Bucharest) a moderat o sesiune legată de predarea Constituției în mod non-formal.

Cosmin Alexandru (trainer, consultant în branding) a conturat imaginea unui profesor – lider și a vorbit despre roluri și impact în educație

Laura Ștefan (expert anticorupție EFOR) a explicat evoluția mecanismelor anticorupție din România, precum și legislația privind transparența decizională și accesul la informații

Danilet Cristi (judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii) a discutat cu profesorii despre justiție și funcționarea sistemului.

Andreea Firastraeru (Institutul Român de Training) a prezentat metode nonformale și stiluri de învățare.

Septimius Parvu (coordonatorul programului, EFOR) & Alina Constantinescu (British Council) despre practici de advocacy și metode de participare publică.

Proiecte de Replicare
După desfășurarea seminarului de la Sinaia, am susținut profesori din toată țara să organizeze activitățile în școlile de unde provin. Am organizat 10 evenimente, de la întâlniri cu autoritățile locale, la proiecții de film sau cafenele publice privind prioritățile pentru tineri. Am implicat peste 300 de tineri și profesori din localitățile unde au avut loc activitățile, la care se adaugă primari, viceprimari sau consilieri locali. De asemenea, la activitățile din București și Timișoara a participat vice-guvernatorul Regiunii Sogn og Fjordane din Norvegia.

AllEdiția 2017 - RomâniaEdiția 2017- Republica MoldovaEdiția 2019 - Republica MoldovaEdiția 2019 - România

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.