
Descriere Ediție
Continuăm să creștem comunitatea de tineri implicați civic printr-o nouă competiție Let’s talk about YOU(th)! Peste 80 de tineri s-au reunit la competiția de discursuri publice de la București, aducând în fața unui juriu probleme importante din comunitatea lor. Prin discursuri și infografice, participanții au prezentat problemele pe care le resimt în comunitățile lor și au propus soluții inovatoare.
Scopul nostru este de a oferi o platformă de colaborare pentru tineri, unde pot vorbi liber despre obstacolele pe care le întâlnesc și găsesc împreună soluții.
Înainte de competiția de la București, elevii au participat la o serie de 4 ateliere online în care au învățat despre comunitate, administrația publică, identificarea cauzelor și efectelor unei probleme, elaborarea discursului și infograficelor, precum și despre dezinformare și documentarea din surse de încredere.
Cele 12 echipe au ales de comun acord câte o problemă importantă pentru ei și comunitatea lor, pe care au documentat-o și pentru care au propus 2 soluții realiste. Echipele au avut de pregătit un discurs care să răspundă la tema competiției „Care este o problemă importantă pentru tine și comunitatea ta?” precum și 2 infografice care să descrie problema și una dintre soluțiile identificate.
În cadrul primului atelier, aceștia au învățat cum să identifice cauzele și efectele unei probleme importante pentru ei, în așa fel încât să găsească soluții sustenabile care să adreseze cauzele problemei.
Atelierul despre administrația publică a ajutat elevii să înțeleagă cum arată peisajul instituțional din România, ce atribuții au autoritățile centrale și cele locale și care sunt actorii relevanți care trebuie să se implice în rezolvarea problemei identificate.
Atelierul despre dezinformare și fake news i-a ajutat pe elevi să privească informațiile despre problema identificată printr-un filtru critic, astfel încât să înțeleagă corect și complet problema pe care o abordează și să prezinte mai departe informații de încredere.
Atelierul despre prezentarea discursului și elaborarea infograficelor a ajutat elevii să devină mai confortabili cu vorbitul în public și i-a învățat bazele comunicării grafice, astfel încât mesajul lor să fie ușor de înțeles fie că este expus prin discurs sau prin infografice.
Atelierul 2: Despre administrația publică și cum identificăm soluții: 9 și 11 februarie
Atelierul 3: Despre discursuri și infografice: 16 și 18 februarie
Atelierul 4: Despre Fake News: 23 și 25 februarie
Antrenamente: 13 martie - 21 aprilie
Competiția de discursuri și infografice la București: 5 mai
Prezentarea infograficelor:
În această etapă, fiecare echipă a prezentat cele 2 infografice pregătite. Unul dintre infografice a abordat problema identificată de echipă iar celălalt a prezentat una dintre soluțiile propuse de către aceștia. Prezentarea infograficelor s-a făcut concomitent - grupuri formate din membrii tuturor echipelor s-au plimbat de o echipă la alta unde au putut discuta despre problemele alese și soluțiile găsite. Periodic, grupurile s-au mutat la următoarea echipă până când aceștia au vizionat toate infograficele.
Prezentarea discursurilor:
Fiecare echipă a desemnat un membru responsabil cu prezentarea discursului. Acesta a acționat ca purtătorul de cuvânt al echipei, reprezentând echipa în fața juriului. Cele 12 echipe au prezentat într-un discurs de 3 minute problema identificată, cauzele acesteia și soluțiile pe care le propun.

Acest proiect este finanțat printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A. #EFORyouth #ediția2023