Teaching for Democracy:
Professional Development for Civic Education Teachers

Educație pentru democrație: Dezvoltare profesională pentru profesorii de educație civică

Cum ne învățăm elevii să înțeleagă democrația? De ce au nevoie profesorii pentru a fi resursa prin care elevii devin cetățeni activi în comunitățile lor? Pornind de la aceste întrebări, dăm startul „Teaching for Democracy”, un proiect care vizează consolidarea cunoștiințelor și aptitudinilor de predare a educației pentru cetățenie democratică în școlile gimnaziale din țară cu ajutorul expertizei EFOR oferite profesorilor.

Despre proiect:

Încă din 2015, Expert Forum lucrează cu profesori din România și Republica Moldova, experiență de-a lungul căreia profesorii ne-au semnalat nevoile lor. Am ales să ne  concentrăm pe programa de Educație Socială pentru clasa a 7-a, unde avem materia dedicată pentru dezvoltarea competențelor de implicare democratică în rândul elevilor. Împreună cu profesori din rețeaua Școala pentru Democrație și experți în educație, vom identifica lecțiile care sunt cel mai dificil de predat și cel mai greu de înțeles pentru elevi. Vom elabora și testa 4 tematici pilot, care vor fi ulterior implementate de 24 de profesori formați în cadrul programului. 

Etapele proiectului:

1. Înțelegerea nevoii:

Ne vom consulta cu 4 profesori din rețeaua Școala pentru Democrație pentru a înțelege experiențele lor de predare a materiei Educație Socială pentru clasa a 7-a. Aceștia ne vor ajuta să identificăm care sunt conceptele cel mai greu de predat la clasă, lecțiile cele mai neprietenoase cu elevii și ce soluții au găsit aceștia pentru predarea eficientă a materiei.

2. Proiectarea, testarea și perfecționarea tematicilor de predare:

Pornind de la consultarea cu profesorii, vom elabora 4 tematici care vor răspunde la nevoile de predare ale profesorilor și la nevoile de înțelegere ale elevilor. Vom elabora tematicile împreună cu experți în educație, pentru a ne asigura că materialele sunt ușor de predat, ușor de înțeles, atractive și utile. Vom pilota la clasă aceste materiale împreună cu cei 4 profesori parteneri, care ne vor oferi sfaturi pentru îmbunătățirea acestora. De asemenea, vom monitoriza modul de implementare a tematicilor cu ajutorul unui expert în educație.

3. Webinarii pentru instruirea profesorilor:

În urma pilotării tematicilor și îmbunătățirea acestora, vom transmite materialele către alți 20 de profesori de gimnaziu. Aceștia vor lua parte la 4 ateliere online unde se vor familiariza cu conținutul teoretic din spatele fiecărei tematici și cu modul de implementare a acestora. Atelierele vor fi facilitate de experți în bună guvernare, administrație publică și Statul de Drept.

4. Utilizarea tematicilor la clasă:

Materialele finale vor fi disponibile pentru cei 24 de profesori de gimnaziu care participă în proiect. Aceștia vor fi încurajați să integreze cele 4 tematici la clasă și să ne ofere feedback despre implementarea acestora.

Calendarul proiectului

August 2023 – Iunie 2023

Programul “TEACHING FOR DEMOCRACY: Professional Development for Civic Education Teachers” este implementat de Asociația Expert Forum, printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation.

Pentru întrebări și sprijin, contactați-ne la scoala@expertforum.ro 

Descriere Ediție

Continuăm să creștem comunitatea de tineri implicați civic printr-o nouă competiție Let’s talk about YOU(th)! Peste 80 de tineri s-au reunit la competiția de discursuri publice de la București, aducând în fața unui juriu probleme importante din comunitatea lor. Prin discursuri și infografice, participanții au prezentat problemele pe care le resimt în comunitățile lor și au propus soluții inovatoare.

Scopul nostru este de a oferi o platformă de colaborare pentru tineri, unde pot vorbi liber despre obstacolele pe care le întâlnesc și găsesc împreună soluții.

Metodologia competiției
Pentru a promova colaborarea, cei 60 de elevi participanți din București, Brașov, Constanța, Focșani și Tecuci au fost împărțiți în echipe mixte. Astfel, aceștia au cunoscut elevi din orașe diferite și au identificat împreună probleme similare cu care se confruntă. Elevii au fost susținuți de 5 profesori coordonatori, precum și de 24 de elevi coordonatori - elevi care au participat în trecut la competițiile LTY și care le oferă sprijin pe parcursul întregii ediții.

Înainte de competiția de la București, elevii au participat la o serie de 4 ateliere online în care au învățat despre comunitate, administrația publică, identificarea cauzelor și efectelor unei probleme, elaborarea discursului și infograficelor, precum și despre dezinformare și documentarea din surse de încredere.

Cele 12 echipe au ales de comun acord câte o problemă importantă pentru ei și comunitatea lor, pe care au documentat-o și pentru care au propus 2 soluții realiste. Echipele au avut de pregătit un discurs care să răspundă la tema competiției „Care este o problemă importantă pentru tine și comunitatea ta?” precum și 2 infografice care să descrie problema și una dintre soluțiile identificate.
Desfășurare proiect
În perioada septembrie 2021 – mai 2022 Expert Forum lansează proiectul Let’s talk about Rule of Law! – Să vorbim despre Statul de Drept!, finanțat de Ambasada Olandei la București.
Atelierele
Atelierele joacă un rol important în pregătirea participanților pentru competiție. În cadrul atelierelor, aceștia primesc toate instrumentele necesare pentru a înțelege în detaliu o problemă din comunitatea lor, precum și soluțiile pe care le pot implementa.

În cadrul primului atelier, aceștia au învățat cum să identifice cauzele și efectele unei probleme importante pentru ei, în așa fel încât să găsească soluții sustenabile care să adreseze cauzele problemei.

Atelierul despre administrația publică a ajutat elevii să înțeleagă cum arată peisajul instituțional din România, ce atribuții au autoritățile centrale și cele locale și care sunt actorii relevanți care trebuie să se implice în rezolvarea problemei identificate.

Atelierul despre dezinformare și fake news i-a ajutat pe elevi să privească informațiile despre problema identificată printr-un filtru critic, astfel încât să înțeleagă corect și complet problema pe care o abordează și să prezinte mai departe informații de încredere.

Atelierul despre prezentarea discursului și elaborarea infograficelor a ajutat elevii să devină mai confortabili cu vorbitul în public și i-a învățat bazele comunicării grafice, astfel încât mesajul lor să fie ușor de înțeles fie că este expus prin discurs sau prin infografice.
Antrenamentele
În perioada 13 martie - 21 aprilie am susținut peste 20 de antrenamente de cel puțin o oră fiecare, în cadrul cărora echipele au primit feedback din partea coordonatorilor elevi și a unui reprezentant Expert Forum. Am oferit sugestii de îmbunătățire ale discursurilor și ale infograficelor pregătite, precum și explicații suplimentare specifice fiecărei teme alese, astfel încât elevii să înțeleagă mai bine tema aleasă.

Calendar Proiect
Atelierul 1: Despre comunitate și cum ne alegem o problemă: 26 și 28 ianuarie
Atelierul 2: Despre administrația publică și cum identificăm soluții: 9 și 11 februarie
Atelierul 3: Despre discursuri și infografice: 16 și 18 februarie
Atelierul 4: Despre Fake News: 23 și 25 februarie
Antrenamente: 13 martie - 21 aprilie
Competiția de discursuri și infografice la București: 5 mai

Competiția de discursuri publice
Competiția de discursuri publice a avut loc pe 5 mai și a fost găzduită de Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din București. Cei 60 de participanți au fost susținuți de peste 20 de coordonatori în cadrul celor 3 componente ale competiției: prezentarea infograficelor, prezentarea discursului și pașii următori.

Prezentarea infograficelor:
În această etapă, fiecare echipă a prezentat cele 2 infografice pregătite. Unul dintre infografice a abordat problema identificată de echipă iar celălalt a prezentat una dintre soluțiile propuse de către aceștia. Prezentarea infograficelor s-a făcut concomitent - grupuri formate din membrii tuturor echipelor s-au plimbat de o echipă la alta unde au putut discuta despre problemele alese și soluțiile găsite. Periodic, grupurile s-au mutat la următoarea echipă până când aceștia au vizionat toate infograficele.

Prezentarea discursurilor:
Fiecare echipă a desemnat un membru responsabil cu prezentarea discursului. Acesta a acționat ca purtătorul de cuvânt al echipei, reprezentând echipa în fața juriului. Cele 12 echipe au prezentat într-un discurs de 3 minute problema identificată, cauzele acesteia și soluțiile pe care le propun.
Juriul
Juriul competiției a fost format din Cezara Grama, EFOR, Cătălina Olteanu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Gabriel Popa, consilier terapeutic, cărora le mulțumim din suflet pentru efortul depus în ascultarea și jurizarea materialelor pregătite de echipe
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2023/06/Untitled-design-e1688139265302.jpg

Acest proiect este finanțat printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A. #EFORyouth #ediția2023

Comunitatea Let's Talk About You(th)

Digital tools
targeting youth disinformation narratives

The project’s main aim is the development of innovative digital tools for educating young people on media literacy.

We are doing this by curating an interdisciplinary approach focused on the design of immersive technology and interactive experiences, drawing on collaboration between organisations in the audiovisual / immersive technology, media, educational and cultural sectors. Educational and media organisations in Europe struggle to adapt their products and offers, to respond to the needs of a young target group.

Consortium

Romania, Italy, Hungary, Austria
Project period: 2022-2023
Polycular(AT), La Fabbrica(IT), Pro Progressione(HU)

Our purpose

With the rise of click bait social media like TikTok and Reels, young people are more exposed than other audiences to the rapid spread of misinformation. We see a need for development of digital tools that are based on immersive and experiential learning, to educate young people and raise their interest in media literacy. With this project, we are bringing together interdisciplinary professionals working on the topic of fake news, to exchange experiences on transformative approaches to media literacy.

Escape Fake
Overview

We are designing an enhanced augmented reality escape room game on fake news, as well as guidelines and materials for diverse professionals, to integrate it in their work, and transfer knowledge across sectors. We also integrate the game together with artistic installations in a digital narrative that can be showcased across cultural and educational events. Our approach is meant to provide a sustainable ready-to-use tool, increase interest in critical art and critical design, as well as open up new opportunities for product development in the media literacy space.

Step 1 - Research

Expert Forum is the lead on media monitoring social media channels most used by youth in the 4 participating countries (Austria, Romania, Italy and Hungary). EFOR will look into data in social media with the help of social media listening tools and content analysis.
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/1-1-640x427.png

Step 2 - Engaging artists and creating art installations/b>

Pro Progressione, together with the Core Team of Media Labs prepare an open call for selection of artistic projects to participate in the workshop and creation process. The selected artists will have an intensive 1 week workshop with the project team. Based on the research and insight gained from project partners the artists will create art installations for all 4 countries.
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/2-1-640x427.png

Step 3 - Game Design

The storytelling narrative, game design and room development of Escape Fake 2.0 based on the new narratives analyzed in the media monitoring report.
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/3-1-640x427.png

Stage 4

MOOC: Digital Citizenship Education - An online trainings course for teachers, educational and media experts involved in the process. Here we will have both anti-disinformation trainings, but also basic instructions on how to play the game.
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/4-640x427.png

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2023/03/Untitled-design-2.pdf-1.jpg
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2023/03/Untitled-design-2.pdf-2.jpg

Descriere Ediție

Descriere Ediție În perioada februarie-noiembrie 2022 am construit un program dedicat accesibilizării informațiilor din domeniul justiției, statului de drept și administrației locale din România. Echipa EFOR a lucrat alături de profesorii din rețeaua noastră “Școala pentru Democrație”. Fiecare dintre cei 20 de profesori participanți și-a adus câte un coleg profesor nou pentru a ne extinde impactul și a ne lărgi comunitatea

Pe scurt, timp de un an experții EFOR au susținut ateliere profesorilor, le-am cerut feedback-ul și am transformat informația într-o metodologie gata de predat pe care profesorii au implementat-o la clasă!

Cum a ieșit? Am avut 42 de evenimente de replicare, în care profesorii au implementat la clasă fișele EFOR și peste 1000 de elevi au beneficiat de un stil de predare interactiv despre statul de drept din România. 

Proiectul în cifre

1000 de elevi
40 de profesori
42 de evenimente
14 comunități

Scopul proiectului

În cadrul programului am dorit să aducem cunoștințe esențiale despre cum funcționează un pilon fundamental al democrației din România, statul de drept, la clasă. Pentru a transforma informația într-un mod accesibil pentru elevi, ne-am propus să începem prin a susține ateliere profesorilor. 

Scopul nostru a fost să transformăm informația brută, teoretică, în fișe de lectură interactive, exerciții și videoclipuri. A fost un proces în care am consultat profesorii pentru a ne asigura că răspundem unei nevoi reale într-un mod în care aceștia vor putea replica ateliere în timpul orelor de curs.

Etapa 1
Ateliere EFOR

Atelier 1 - Arhitectura instituțională la nivel central și echilibrul puterilor
Primul atelier s-a desfășurat pe 2 și 3 februarie. Atelierul a fost susținut de Laura Ștefan. În urma fiecărui ateliere am avut formulare de feedback specifice temei abordate. Astfel, am putut urmări și selecta informațiile esențiale pe care să le includem în fișele de lucru de la clasă.
Atelier 2 - Puterea judecătoarească
Al doilea atelier a avut loc în perioada 16-17 februarie. Tematica atelierului a fost puterea judecătoarească, tipuri de răspundere, interacțiunea dintre cele trei puteri, instituții, ramuri de drept și a fost susținut de Laura Ștefan
Atelier 3 - Guvernul & Președintele
Al treilea atelier a fost susținut în perioada 23-24 februarie, Tematica a acoperit numirea și demiterea Guvernului, moțiunea de cenzură, referendumul, suspendarea Președintelui, tipuri de imunitate și ridicarea imunității. Atelierul a fost susținut de Laura Ștefan
Atelier 4 - Administrația publică locală
Atelierul a avut loc în perioada 9 - 10 martie. I-am avut alături pe Septimius Pârvu și Sorin Ioniță cu care am discutat pe tema administrației publice locale: legislativul și executivul la nivel local, deconcentrarea si descentralizarea, resurse și delegarea de atribuții, subvenții, Programul National de Dezvoltare Locala și Fondul de Rezerva, precum si partidele politice și finanțarea activității politice.

Etapa 2
FIȘE DE LUCRU

Pe baza feedback-ului colectat din atelierele susținute profesorilor, am construit un ghid despre statul de drept,  un videoclip stat de drept și 4 fise lucru. Acestea au fost diseminate către cei 40 de profesori care au participat în program, prin intermediul cărora am ajuns în 14 comunități. 

Fișa 1 Constituția României

Introduce elevii in drepturile cetățenesti prezente în Constituția Romaniei și îi incurajează să facă un prim exercițiu de a o explora.

Fișa 2Autoritățile centrale

Prezintă elevilor autoritățile la nivel central: Parlamentul, Guvernul, Președintele României și puterea judecătorească.

Fișa 3Administrația locală

Elevii sunt consilieri locali pentru o oră.Aceștia află importanța deliberării priorităților la nivel local și a consensului pentru adoptarea unei hotărâri.

Fișa 4 Ce este Statul de drept

Introduce elevii în principiile statului de drept, prin intermediul unui studiu de caz și al unui videoclip de prezentare.

Etapa 3
ATELIERELE LA CLASĂ

Pe baza fișelor de lucru create de EFOR, profesorii au susținut peste 42 de evenimente de replicare. Mai exact, au adus informația la clasă și au lucrat împreună cu peste 1000 de elevi din 14 comunități. Număr mult mai mare de elevi participanți față de numărul inițial propus ne-a confirmat atât nevoia, cât și validatatea metodelor de predare interactive, dar cu un conținut valoros pentru formarea adolescenților drept cetățeni implicați și activi de astăzi.

Ce spun profesorii

‘Subiectul acestei povești i-a provocat la discuții despre drepturile omului și respectarea lor, despre regimuri politice diferite și despre modul în care ne informăm atunci când plecăm într-o călătorie”

“Provocator pentru mine a fost să explic elementele pe care le include un stat de drept ( principiul legalității, predictibilitatea etc). Am simțit că elevii și-ar fi dorit mai multe detalii, pe care, cu siguranță, un specialist le-ar fi putut oferi.”

„Copiilor le-a plăcut mult activitatea, s-au implicat mult, explicația poate fi și legată de vârsta lor, pentru că au fost elevi de clasa a XII-a. Unele dintre prioritățiile propuse ( de ex tramvaiul) le-am adaptat și la realitățile din orașul nostru.”

“Am ramas cu impresia ca li s-au clarificat anumite notiuni disparate intre care le lipseau corelatiile. Cea mai vaga si nefamiliara este puterea judecatoreasca.”

“Copiii au susținut necesitatea implementării acestor ateliere chiar și în cursul orelor de dirigenție și continuarea Parteneriatului cu Expert Forum pe alte domenii de interes: sisteme electorale, dinamica partidelor politice, societate civilă.”

“Initial am fost sceptica vizavi de derularea acestei activitati, insa dupa ce Maria Cezar a parcurs activitatile cu noi in tabara de democratie am inteles cat e  de important sa le ofer elevilor acces direct la testul Constitutiei (ca reflex democratic). O activitate extrem de necesara.”

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/02/Bannere-website-4-e1634208873584-600x182-1.png
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-46-320x213.png

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Perioada de desfășurare a proiectului: ianuarie 2022 – decembrie 2022

Descriere Ediție

Am ascultat vocea a 180 de tineri live în cele 6 comunități Let’s Talk About You(th)!, mai exact în Găești, Galați, Mizil, Hărșova, Buzău și Constanța. Aici, profesorii coordonatori au pregătit elevii pe baza metodologiei EFOR cu exerciții și antrenamente pentru a-și construi un discurs pe baza temei competiției – Care este o problemă importantă pentru tine din comunitatea ta?

Discursurile au fost evaluate de un juriu independent format dintr-un membru al societății civile la nivel local, un invitat EFOR din societatea civilă la nivel național și un al treilea membru care a fost ales în funcție de specificul fiecărei ediții.(alumni EFOR, alumni ai programului pentru adolescenți, judecători, jurnaliști).

În urma jurizării, din fiecare comunitate au fost aleși elevii care s-au calificat la etapa națională, Tabăra de implicare civică Let’s Talk About You(th)!. În tabără elevii au dezvoltat alături de experți proiecte pe care vor aplica din toamnă în comunitatea lor.

Găești - Colegiul Național ``Vladimir Streinu``
De ziua lor, copiii au vorbit! ✅ Pe 1 iunie a fost ``ziua competiției`` la Colegiul Național ``Vladimir Streinu``. 28 de elevi participanți la proiectul ``Să vorbim despre TINE(ri)!`` și-au susținut discursurile la care au lucrat în ultima lună, în fața juriului compus din Alina Constantinescu (expert în educație), Ioana Burtea (jurnalist) și Gabriel Popa (trainer de tineri pe sănătate mintală), a reprezentanților Asociației Expert Forum (EFOR) (coordonatoarea proiectului) - Cezara Grama, Maria Cezar, Voinea Madalina și Stefan Popa, precum și a conducerii colegiului - director Iuliana Nicoleta Ionita și director adjunct Nicoleta Aura Alecsandrescu.

✅ Felicităm participanții pentru că au făcut un pas înainte și au ales să vorbească despre lucruri importante pentru ei, vocea lor contând în mod egal indiferent de tema aleasă, fie că a fost vorba despre lipsa transportului în comun în localitatea de domiciliu, de anorexie, de dislexie, de hărțuirea stradală, de bullyingul în școli, de inegalitatea de gen sau de poluarea mediului înconjurător.

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Bolu Aura-Andreea, Andra Ilie, Ștefănuț Ciureanu și Ana Niță.
Gaesti4
1
2
3
4
5
Mizil- Liceul Teoretic Grigore Tocilescu
Cum am descrie 𝗟𝗲𝘁’𝘀 𝗧𝗮𝗹𝗸 𝗔𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗬𝗼𝘂(𝘁𝗵)! 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝘇𝗶𝗹 într-un singur cuvânt? 𝗘𝗺𝗼𝘁̦𝗶𝗲! Pentru noi, emoția de a avea oportunitatea de a asculta perspectiva adolescenților asupra problemelor comunității, de la necesitatea renovării sălilor de sport și crearea unor spații dedicate adolescenților, la poluarea apelor din Mizil cu plastic, până la hărțuire stradală și sexismul care este resimțit la o vârstă foarte fragedă.

Ne bucurăm că participanții noștri ne-au dat votul de încredere în a se deschide și a discuta ceea ce este important pentru ei! Alături de Aura Elena Eftimie și Cristina Răducanu,𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗺 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝘇𝗶𝗹 𝗼 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝘀𝗶𝗺𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗮̆ 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗶𝗶 𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲 𝘀𝗶𝗺𝘁 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝘃𝗶𝗮𝘁̦𝗮 𝗱𝗲 𝘇𝗶 𝗰𝘂 𝘇𝗶!

Le mulțumim că ne sunt alături și împreună am reușit să oferim o voce tinerilor care vor să vorbească despre provocările pe care le confruntă zilnic și despre schimbarea pe care o vor în societate!

Mulțumim juraților noștri, Sorin Ionită, Suzana Dobre și Madalina Voinea pentru ca au avut încredere în misiunea noastră și pentru că au avut curiozitatea de a afla cum arată România prin ochii unui adolescent. În urma unor discursuri foarte greu de departajat, juriul nostru a selectat 4 participanți pentru calificarea în tabăra Let’s Talk About You(th)! Din iulie, unde vor învăța să își pună în practică soluțiile.

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Vasilescu Maria, Manea Andreea Roberta, Nae Vlad.
6
7
8
9
10
Hârșova- Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu”
La Hârșova, Serban Camelia ne-a oferit un exemplu de răbdare, perseverență și dedicare în a-și ajuta elevii să se simtă confortabil și să se deschidă despre problemele din comunitate. A fost nevoie de mult curaj pentru a aborda teme precum discriminarea pe bază de etnie în școli, abuzul emoțional și violența în viața adolescenților.

Suntem foarte recunoscători că participanții ne-au oferit votul de încredere în a da mai departe mesajul lor și în a îi ghida, alături de profesorii coordonatori în a începe să ia acțiune în Hârșova!

🎉 Iar cei patru fericiți care merg la faza națională a proiectului și vor participa la tabăra de vară din perioada 4-8 iulie 2022 sunt: Țocu Maria-Denisa,
Drăghici Mădălina Elena, Stoica Bianca Maria, Sava Claudiu-Ionuț
11
12
13
14
15
16
Galați- Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza
Continuăm seria poveștilor din edițiile regionale Let’s Talk About You(th)! cu Galați. Aici am găsit comunitatea deja în acțiune, lucrând ca o echipă, oferindu-și feedback și susținându-se reciproc! Felicitări Maria-Isabela Miron și Alina Vlad, dar și Cristiana Gălățeanu pentru că au creat un spațiu cald, sigur, în care am simțit că suntem primiți cu încredere și în care discursurile participanților au fost adevărate povești despre experiențele din comunitate. De la hărțuire stradală, la anxietate, anorexie, integrarea persoanelor cu dizabilități în sistemul de învățământ, am simțit puterea adolescenților care își fac vocea auzită.

Suntem mândri si recunoscători să construim aceasta platformă în care tinerii simt că pot lua cuvântul și în care pot contribui cu adevărat!

Elevii calificați la etapa națională:Calin Alberto-Robert, Mihai Bianca, Vatafu Iustina, Galateanu Cristiana, Savinuta Adelina
17
18
19
20
21
Buzău- Colegiul Național B.P. Hașdeu
La Buzău, Danut Solcan și Alina Dinu creează în fiecare zi elevi care au oportunitatea de a evolua și de a dobândi abilități în plus față de programa școlară. Ne-au acceptat provocarea cu brațele deschise și au construit programul Let’s Talk About You(th)! pentru toți adolescenții care au vrut să își facă voce auzită.

Rezultatul? O super ediție regională în care discursurile elevilor au răsunat în amfiteatrul Colegiului National B.P Hasdeu, într-o sală plină de colegi, părinți și susținători.

Emoția și puterea argumentelor lor s-a simțit în prezentarea temei fiecărui participant, de la cum putem aborda problema hărțuirii stradale, la body shaming, crearea de oportunități și proiecte pentru tineri, lipsa educației financiare, primul ajutor în școli, poluarea și schimbările climatice. Mulțumim juraților, Aura Cășaru (Fundatia Comunitara Buzau), Alina Afle (Greenpeace) și Cezara Grama (Efor) pentru munca dificilă de a selecta participanții etapei naționale🙏

Elevii calificați la etapa națională: Brandabur Andra-Ioana, Meșterelu Ruxandra Ioana, Radu Andrei-Ștefan, Spinu Teodora, Ilie Maria
22
23
24
25
26
Constanța - Colegiul Național Mihai Eminescu
Am încheiat turul de forță Let’s Talk About You(th)! de liceu cu ediția de la Constanța organizată alături de partenerii noștri, Colegiul Național Mihai Eminescu. Doamnele profesoare Claudia Portase și Nicoleta Benchea ne-au fost alături în a construi un program pilot, dedicat vocii adolescenților care au ales să vorbească despre teme specifice comunității lor precum: poluarea plajelor, dependența de substanțe, neglijarea patrimoniului local, abandonul școlar și multe alte subiecte extrem de relevante.

Pentru noi, edițiile regionale au fost o lecție despre cum transformăm școlile într-un spațiu sigur și deschis nevoilor elevilor. Alături de profesorii din rețeaua noastră, am dat startul unei mișcări în care punem pe primul lor vocea adolescenților și în care îi ajutăm să își pună ideile în practică, devenind cetățeni implicați! Am continuat cu tabăra în care am reunit elevii din cele 6 școli partenere din Găești, Galați, Buzău, Hărșova, Mizil și Constanța.

Elevii calificați la etapa națională: Gheorghe Iulia-Cristina, Sava Claudiu-Ionuț, Turcu Elena-Izabela, Buta Alexandru Ionut, Nicola Alexandra
27
28
29
30
31
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/08/disclaimer.jpg

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu” Hârșova, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Galați, Colegiul Național B.P. Hașdeu, Buzău, beneficiază de o finanțare în valoare de 74.794 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Comunitatea Let's Talk About You(th)

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/01/Iconite-Website-LTY-46-320x213.png

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Perioada de desfășurare a proiectului: ianuarie 2022 – decembrie 2022
https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/03/Untitled-800-×-500-px.png

Descriere Ediție

Ne propunem să creștem capacitatea tinerilor de a-și face vocea auzită cu privire la problemele urgente pentru ei și comunitatea lor și de a se implica activ prin intermediul unui program de competiții de discursuri publice – Let’s Talk about YOU(th)!

#Scopul proiectului este de a crește capacitatea a 180 de tineri din 6 comunități din România de a-și face vocea auzită cu privire la problemele urgente pentru ei și comunitatea lor și de a se implica activ prin intermediul unui program de competiții de discursuri publice – Let’s Talk about YOU(th)!

Metodologia competiției
Proiectul constă într-un mecanism unic – competiția de discursuri publice Let’s Talk about YOU(th)! unde tinerii își fac vocea auzită cu privire la probleme din comunitate și, mai ales, identifică soluții realiste pentru ei, membrii comunității și administrației publică. Formatul competiției provoacă elevii să reflecteze la rolul lor în comunitate, descoperind atribuțiile administrației publice pentru a putea identifica cu succes o soluție realistă pentru problema identificată.
Unde va fi implementat proiectul?
Proiectul va fi implementat în 6 licee din Mizil, Găești, Hârșova, Buzău, Constanța și Galați unde vom lucra cu 12 prof. coord. pregătiți de EFOR să implementeze câte o competiție de discursuri pe baza metodologiei comune. Elevii câștigători la nivel local vor participa la o tabăra de vară unde vom organiza etapa națională.

Ei vor lucra împreună pentru a înțelege în profunzime problemele identificate și vor face o propunere de proiect pentru a rezolva problema în comunitate. Cu sprijinul EFOR și al prof., elevii vor implementa proiectele în comunitățile lor.

Dezvoltarea metodologiei
EFOR va lucra împreună cu profesorii coordonatori pentru a dezvolta metodologia proiectului care va fi construită pentru a servi la asigurarea unei implementări unitare la nivelul fiecărei școli a activităților din proiect. După finalizarea proiectului, metodologia va fi un instrument care poate fi folosit de școli pentru a continua să implementeze competițiile.

Pregătirea profesorilor coordonatori pentru competițiile locale
Pregătim profesorii coordonatori să lanseze competițiile la nivelul fiecărei școli conform aceleiași metodologii. EFOR va coordona activitățile, asigurându-se că se respectă metodologia și va oferi sprijin profesorilor în implementarea activităților. Profesorii vor selecta elevii care să participe la competiție, urmând să organizeze desfășurarea competițiilor locale.

Calendarul proiectului

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/03/Untitled-800-×-500-px-1.png
Competitii locale

Profesorii coordonatori organizează ateliere de pregătire a elevilor, împart elevii în echipe și încep sesiunea de pregătire. Competiția aduce laolaltă comunitatea (școala, elevii, părinții, membri activi ai comunității ca jurați) discutând despre probleme importante ce necesită rezolvare în comunitate.

Tabăra națională

În cadrul taberei echipele vor identifica soluții pentru. problema pe care o abordează. Soluțiile vor lua forma unei propuneri de proiect. Aceste proiecte vor avea o abordare regională –participanții trebuie să identifice și să includă activități care pot fi implementate de fiecare dintre ei la nivelul comunităților lor cu sprijinul echipei de la distanță, dar și cu sprijinul EFOR și al profesorilor coordonatori.

Proiecte de replicare

Răspundem nevoii tinerilor de participare activă în activități civice în comunități. Vom încuraja folosirea instrumentelor de participare publică (participarea la ședințele consiliului local, cereri de informații de interes public, mese rotunde cu decidenți).

Astfel participații maximizăm înțelegerea și aplicabilitate cunoștințelor dobândite și fac un pas mare spre implicare civică activă.

Conferința națională

Organizarea unui eveniment dedicat prezentării experienței de implementare a proiectului, urmărind cum au evoluat participanții, care au fost probleme identificate de ei și care sunt prioritățile tinerilor. Mai mult, vom prezenta modul în care s-au desfășurat proiectele în comunități și cum au luat viață soluțiile identificate de ei.

https://scoalapentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2022/08/disclaimer.jpg

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu” Hârșova, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Galați, Colegiul Național B.P. Hașdeu, Buzău, beneficiază de o finanțare în valoare de 74.794 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Copyright 2021. Expert Forum. All rights reserved.